Wat is eigenaarsbelang bij een inboedelverzekering?

Je bent net eigenaar geworden van een nieuwe woning of bent net begonnen met huren. Dan moet je op zoek naar relevante verzekeringen zoals je inboedelverzekering en opstalverzekering. Koop of huur je een flat of appartement? Dan heb je wellicht geen opstalverzekering nodig. De Vereniging van Eigenaren (VvE) dient in het algemeen deze verantwoordelijkheid te dragen. De verzekeringen die zij afsluiten zijn mogelijk niet voldoende voor je. Dan kun je het eigenaarsbelang meeverzekeren bij de inboedel. Maar wat is eigenaarsbelang? En hoeveel moet je bij verzekeren? Dat bespreken we hier.

Wat is een inboedelverzekering?

Laten we hier beginnen. Om jouw bezittingen te dekken tegen brand, diefstal en andere risico’s, zoals onopzettelijke schade, is het een goed idee om een inboedelverzekering af te sluiten. Als er iets gebeurt dat je bezittingen vernielt of beschadigt, kan het veel geld kosten om deze items te vervangen, waarvan sommige essentieel kunnen zijn. Het is niet verplicht om deze verzekering af te sluiten, maar het is wel een goed idee om te doen. Er zijn genoeg mogelijkheden voor een goedkope inboedelverzekering, voor de prijs hoef je je het dus niet te laten. Je krijgt er ten slotte ook een hoop voor terug!

Wat is eigenaarsbelang?

Dit is een aanvullende dekking die je kunt afsluiten bovenop wat er al gedekt wordt door VvE. Zij sluiten namelijk een opstalverzekering af over de waarde van het appartement bij oplevering. Stel je voor jij verbouwt de badkamer, breidt de keuken uit of legt een dure vloer aan, dan is deze extra waarde niet gedekt.

Je sluit de verzekering van het eigenaarsbelang af via de inboedelverzekering. Of dat dit mogelijk is en wat de maximumwaarde is, verschilt per verzekeraar. Check dit dus altijd van tevoren zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je een claim in dient. Dit is natuurlijk wel het laatste waar je op dat moment zin in hebt!