Waarom zou je opsluitbanden moeten plaatsen?

Wil je een perfecte tuin creëren dan zijn opsluitbanden onmisbaar. Hoe krachtig en stevig je bestrating ook is, je hebt in principe altijd opsluitbanden nodig. Waarom zijn opsluitbanden zo belangrijk en zie je het veel gebruikt worden? De reden hiervoor is dat opsluitbanden je bestrating heel netjes en strak bij elkaar houden. Daarom zijn opsluitbanden van groot belang voor je tuin en mag niet onderschat worden. Dit is wat je moet weten over het gebruik van opsluitbanden in je tuin.

Wat zijn de voordelen van opsluitbanden?

Heb je nu keramische tegels, klinkers of split in je tuin, het is aan te raden om altijd gebruik te maken van opsluitbanden. Het is altijd mogelijk bij zware of lichte bestrating dat je bestrating gaat verzakken. Dit is natuurlijk zonde en wil je voorkomen. Dit probleem is op te lossen met het gebruik maken van opsluitbanden. En dan naam zegt het in principe al, opsluitbanden zijn er om je bestrating op te sluiten. De stille krachten houden de bestrating op z’n plek. Overigens kun je opsluitbanden ook heel makkelijk gebruiken om zand en aarde op z’n plek te houden.

Verzakkingen, gaten en kieren zijn verleden tijd met opsluitbanden
Maak je gebruik van opsluitbanden in je tuin dan zijn verzakkingen, gaten en kieren niet meer aanwezig. Je tuin, terras of oprit krijgt niet alleen een hele nieuwe look, maar is ook een hele solide basis. Je tuin wordt een stuk strakker door het gebruiken van opsluitbanden en je kunt hoogteverschillen maken in je tuin. Mede door opsluitbanden kun je kleuren laten opvallen of kleuren egaal houden. Opsluitbanden zijn ook heel goed te gebruiken als scheidingslijn tussen je gazon en terras.

Welke opsluitbanden kun je beste gebruiken?

Er is een grote variatie aan opsluitbanden te koop en welke je precies moet gaan gebruiken hangt af van de belasting van je bestrating. Heb je hele licht werkzaamheden met het opsluiten van bijvoorbeeld zand of aarde dan zijn opsluitbanden van 5 cm dikte genoeg. Let wel op dat je voorzichtig te werk gaat met deze opsluitbanden, want ze zijn breukgevoelig. Aan te raden is om minimaal opsluitband van 6 cm te gebruiken. Optisch vind je nauwelijks verschil tussen de banden. Wel vind je verschil tussen breukgevoeligheid en stevigheid bij verschillende afmetingen.

Zwaardere belasting bij opsluitbanden?

Ga de opsluitbanden zwaarder belast worden dan moet je minstens 8 cm opsluitbanden gaan gebruiken. Deze afmeting gebruik je bijvoorbeeld bij zware belasting zoals bij opritten. Let bij het plaatsen van de opsluitbanden dat dit wel op de correcte manier gebeurt. Worden de opsluitbanden namelijk niet goed gelegd dan kunnen ze beschadigingen krijgen.