Vochtproblemen in de kelder

Vocht in kelder komt heel vaak voor omdat de kelder ondergronds is en het de meest vochtige plaats in een huis is. Deze toestand maakt de kelder een kwetsbare plek voor vochtproblemen. Wat kan gebeuren is dat muurverf afbreekt of afbladdert en het de laatste laag van de stuc verwijdert. Door de vochtige lucht  ontstaat er witte uitslag op de muur in de kelder en gaat het hout rotten waardoor er schimmels kunnen groeien. 

Hoe ken je de oorzaken van vocht in de kelder? 

Het is noodzakelijk om te weten wat vocht in de kelder veroorzaakt. Kelders zijn vaak slecht geventileerd en omgeven door een vochtige grond en grondwater. Doordat de muren in direct contact komen met de grond, kan het water in de grond de muren en vloeren om hoog trekken of zelfs door de muren naar binnen dringen. Dit kan zeker voor vochtproblemen in uw kelder zorgen. De meestal donkere kelder maakt het ook een ideale plek voor schimmels om te groeien. Ook andere ruimtes zoals muren, kuilen, kelders of dijkwoningen zijn gevoelig voor vochtproblemen. 

Oorzaken van vocht in de kelder 

Vocht in kelder kan ook ontstaan ​​doordat de kelder wordt blootgesteld aan plassen regenwater of hoog grondwater. Zware en langdurige regenval is hiervan de oorzaak. Het waterpeil kan stijgen doordat het water onder druk staat op plaatsen waar water normaal gesproken niet komt. Dit wordt laterale infiltratie genoemd. Wat er in de kelder gebeurt met het vochtprobleem dat vaak optreedt, is dat het water in de waterstroom van de muur zit, zodat er een waterverbinding is tussen de vloer en de muur. Wanneer de waterstroom niet soepel is, zal er vocht ontstaan. Naast schimmels en plassen water ontstaat er vocht in de kelder door de ouderdom van de woning. Hierdoor kunnen er scheuren in de muren of vloeren ontstaan. Daarnaast kan ook achterstallig onderhoud de oorzaak zijn. Een slechte afvoer in de kelder is een van de redenen voor het ontstaan ​​van optrekkend vocht. In extreme gevallen kan het zelfs voorkomen dat de kelder vol water komt te staan​​door verhoogde hoeveelheid grondwater of regenwater.