Heb je slaapproblemen? Dan ben jij niet de enige. Bijna 25% van de Nederlanders heeft hier last van. Het ingaan van de zomertijd geeft ook bij veel mensen slaapproblemen. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om beter te slapen. In dit artikel lees je een aantal tips om beter te slapen.

Gordijnen

Om goed in slaap te komen moet je lichaam voldoende melatonine aanmaken. Melatonine is een slaaphormoon. Dit wordt aangemaakt als het donker is. Als je kamer te licht is, wordt dit hormoon niet (voldoende) aangemaakt. Vooral in de zomertijd kun je hier last van hebben. Je kunt jouw slaapkamer donker maken door er een verduisterend rolgordijn te plaatsen. Dit hoeft niet duur te zijn. Er zijn namelijk ook goedkope rolgordijnen die verduisterend zijn.

Mobiele apparatuur en lampen

Kunstmatig licht van mobiele apparatuur en lampen voorkomt ook dat je lichaam melatonine aanmaakt. Streef er daarom naar om minimaal een uur voor het slapen geen mobiele apparatuur meer te gebruiken, zoals je telefoon en tablet. Kijk ook geen tv meer. Lees liever een boek.

Verminder de prikkels in de avond

Te veel prikkels in de avond zorgen er ook voor dat je minder goed in slaap komt. Wat je verstaat onder te veel prikkels, verschilt per persoon. Als je bijvoorbeeld een spannende film of tv-serie kijkt voor het slapen kan dit ertoe leiden dat je lastig in slaap valt. Onderzoek wat bij jou voor spanning of druk zorgt en pas dit aan.

Voldoende bewegen

Door genoeg te bewegen overdag wordt je lichaam moe. Een vermoeid lichaam kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt. Echter kan intensief bewegen vlak voordat je gaat slapen er juist voor zorgen dat je niet goed in slaap komt. Dit komt, doordat je lichaam door het sporten adrenaline aanmaakt. Tevens kan de muziek tijdens het sporten zorgen voor te veel prikkels. Een goed alternatief is een yogasessie.

Voeding

Een te grote maaltijd vlak voor het slapen gaan kan leiden tot maagproblemen, wat je wakker kan houden. Drink in de avond geen cafeïne bevattende dranken, zoals frisdrank en koffie. Dit kan je wakker houden. Drink hiervan ook niet te veel overdag. Wil je toch frisdrank drinken? Kies dan voor de frisdranken zonder cafeïne.

Kom je niet in slaap, omdat je veel piekert? Dan is het belangrijk om hier iets aan te doen. Je kunt bijvoorbeeld mindfulness oefeningen doen of mediteren. Blijf je toch piekeren? Ga dan eens langs de huisarts en vraag om advies.