Soorten vochtproblemen

Iedereen zal er wel eens in aanraking mee komen, vochtproblemen. Het maakt niet uit hoe goed je huis is, het is iets wat nou eenmaal kan gebeuren. Het probleem is alleen, dat wanneer je het eenmaal hebt, het wat lastiger is om er ook weer van af te komen. Het belangrijkste is dat je weet waar het vandaan komt, zodat je de oorzaak kan aanpakken. Daarna is het niet moeilijk om de vochtplekken weg te werken en je huis weer droog te krijgen.

Optrekkend vocht

Meest voorkomende soort vocht is de optrekkende vocht. Dit zijn vochtplekken die beginnen vanaf de grond, dus onder aan je wand. Dit komt ook wel door optrekkend grondvocht. De reden dat jouw muur dit toelaat komt door een verouderende of slecht werkende fundering die het grondwater niet goed op kan nemen. De muur kan dit wel en daardoor gaat al het water daarheen. Gelukkig kan je dit oplossen op verschillende manieren. Zo is de makkelijkste manier om de muur te injecteren met een vochtwerende gel. Deze gel beschermd als het ware de wand tegen het vocht.

Condensatievocht

Dit vocht ontstaat voornamelijk in de badkamer maar kan ook voorkomen in de keuken of slaapkamer. Dit merk je door vochtplekken en schimmels. Deze vocht ontstaat door een grote hoeveelheid waterdamp en een gebrek aan ventilatie. De damp kan dus nergens heen waardoor het in de kamer blijft hangen. Hierdoor is dus erg belangrijk om je kamer met regelmaat te ventileren. Stel dat dit niet mogelijk is, is het een goed idee om een ventilatiesysteem te plaatsen.

Doorslaand vocht

Wanneer je duidelijke vochtplekken op je binnen- en buitenmuren hebt, heb je waarschijnlijk last van doorslaand vocht. Vooral bij oudere gebouwen zien we dit vaak. Dit komt omdat de woning niet meer in dezelfde staat is als vele jaren daarvoor. De tegels zijn dus al beschadigt waardoor ze regen door kunnen laten naar binnen. Hierdoor nemen ze alle vocht op.