Ongeremde aanhanger

Ongeremde aanhangwagens zijn aanhangers die een maximaal toelaatbaar gewicht hebben en geen eigen remsysteem hebben. Dit betekent dat de aanhangwagen afhankelijk is van de remkracht van het trekkende voertuig om tot stilstand te komen. Ongeremde aanhangwagens zijn populair bij particulieren en kleine bedrijven voor het transporteren van lichte tot middelzware ladingen, zoals tuinafval, bouwmaterialen, meubels en apparatuur. Ze zijn relatief licht van gewicht en gemakkelijk te manoeuvreren, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik op kleinere bouwplaatsen, in de tuin of op de weg.

Het is belangrijk om te weten dat het maximaal toelaatbaar gewicht van een ongeremde aanhangwagen van bijvoorbeeld 750 kg niet alleen de lading omvat, maar ook het gewicht van de aanhangwagen zelf. Het is daarom belangrijk om het gewicht van de lading en de aanhangwagen te controleren om ervoor te zorgen dat je niet over het maximale gewicht heen gaat. Als je van plan bent om regelmatig zware ladingen te vervoeren, kan een geremde aanhangwagen een betere optie zijn. Deze aanhangers hebben hun eigen remsysteem en zijn in staat om grotere gewichten te dragen en veiliger tot stilstand te komen.

Soorten ongeremde aanhangers

Natuurlijk zijn niet alle ongeremde aanhangers hetzelfde. Er zijn namelijk niet alleen ongeremde aanhangwagens in de vorm van een bakwagen of plateauwagen. Dit kunnen ook dichte aanhangers of motortrailers zijn. Zo kan je voor een lichte motor ook een ongeremde aanhanger aanschaffen, zodat je toch jouw motor mee kan nemen. Ook heb je zelfs de mogelijkheid om een ongeremde kipper te kopen. Hiermee kan je heel netjes jouw tuin afwerken of andere werkzaamheden doen, zonder dat je hiervoor een grote aanhanger hoeft te kopen!

Ongeremde aanhanger regelgeving

Een ongeremde aanhanger hoeft niet gekeurd te worden door het RDW. Dit betekent dat je dus ook geen kenteken nodig hebt op deze ongeremde aanhanger. Als een ongeremde aanhanger niet zwaarder is dan 750 kilo mag deze getrokken worden met rijbewijs B. Maar ook de combinatie van de auto en aanhanger mag niet meer zijn dan 3500 kg. Met een ongeremde aanhanger mag je in de bebouwde kom maximaal 50 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom mag je 80 kilometer per uur en op de autoweg en autosnelweg mag je 90 kilometer per uur. Tenzij er natuurlijk een lagere toegestane snelheid wordt aangegeven. In België geldt dat er 50 kilometer per uur gereden mag worden in de bebouwde kom, buiten de bebouwde kom 90 kilometer per uur en op de autoweg en autosnelweg mag er 120 kilometer per uur gereden worden. Tenzij er een lagere toegestane snelheid wordt aangegeven.

Kenmerken ongeremde aanhanger

De herkenning van een ongeremde aanhanger is heel simpel, je hebt namelijk geen oplooprem op een ongeremde aanhanger zitten. Ook heb je geen remsysteem, dit zorgt ervoor dat de remmende werking volledig van het trekkende voertuig moet komen. De ongeremde aanhangers zijn vaak ook lichter en hebben in de meeste gevallen maar één as. Voor meer informatie over ongeremde aanhangers kan je een kijkje nemen op Aanhangwagendirect.nl. Voor eventuele vragen kan je terecht bij de klantenservice van Aanhangwagendirect.