Is het mogelijk zelf aluminium kozijnen te installeren?

De meeste mensen kiezen ervoor om hun nieuwe kozijnen te laten installeren door een bedrijf. Om kosten te besparen kun je er echter ook voor kiezen om dit zelf te doen. Het vervangen van aluminium kozijnen is een arbeidsintensieve en tijdrovend werk. Echter worden kozijnen tegenwoordig zo gemaakt dat het plaatsen ervan niet meer heel ingewikkeld is. Het is wel handig als je over enige klus ervaring beschikt en je moet het juiste gereedschap hebben, maar met de instructies van de leverancier is het goed te doen. Het is wel belangrijk om je aluminium kozijnen zorgvuldig te plaatsen en geen stappen over te slaan.

Benodigdheden voor het plaatsen van aluminium kozijnen

Als je hebt besloten dat je zelf je aluminium kozijnen gaat installeren is het belangrijk dat je al het gereedschap in huis hebt. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je alles hebt voordat je begint met het installeren. Het is erg frustrerend om er halverwege achter te komen dat je iets mist en op een spoedrit naar de bouwmarkt zit niemand te wachten. Leg voordat je begint daarom alvast een koevoet, een zaag, een hamer, een nijptang, een boormachine, schroeven, een schroevendraaier, spijkers, pluggen, tocht rubbers, kit en uiteraard werkhandschoenen, een veiligheidsbril en een helm klaar.

Zelf aluminium kozijnen installeren

Voordat je kunt beginnen aan het installeren van nieuwe kozijnen zul je eerst de oude moeten verwijderen. Werk na het verwijderen van je oude kozijnen de uitstekende spijkers weg en zorg ervoor dat de ondergrond goed glad en leeg is. Vervolgens moet je gaten boren. Dit is geen makkelijke klus, omdat de gaten in de spouwlat moeten komen waarin je nieuwe raam komt te zitten. Het is dus erg belangrijk dat ze op exact de juiste plaats zitten. Vervolgens is het tijd om de tochtrubbers te plaatsen. Deze voorkomen tocht in de toekomst en zorgen er tevens voor dat alles waterdicht is. Dan is het tijd om het kozijn te plaatsen. Het kozijn is erg zwaar, het is dus handig als je iemand hebt om je bij deze stap te helpen. Als alles goed is en je bent tevreden over de plaatsing van je kozijn kun je het nu vastschroeven. Controleer of alles goed vast zit en kit vervolgens de laatste kieren af.