Hoe maak ik een tuin kindvriendelijk?

Een tuin kan een fantastische plek zijn voor kinderen om te spelen, verkennen en hun creativiteit te uiten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je tuin veilig en kindvriendelijk is. We geven daarom enkele tips om je tuin kindvriendelijk en veilig te maken.

Hekwerk en poorten

Een goede omheining of hekwerk kan ervoor zorgen dat kinderen niet ongecontroleerd de tuin kunnen verlaten. Zorg ervoor dat het hekwerk hoog genoeg is om te voorkomen dat kinderen eroverheen klimmen en dat er een poort is die gemakkelijk te openen en te sluiten is voor volwassenen.

Veilige materialen

Zorg ervoor dat alle materialen die in de tuin worden gebruikt veilig zijn voor kinderen. Vermijd scherpe of puntige randen en hoeken, bijvoorbeeld van borders. Vermijd verder ook giftige planten en chemische producten.

Bescherming tegen de zon

Kinderen zijn gevoeliger voor de zon dan volwassenen, dus het is belangrijk om bescherming tegen de zon te bieden. Zorg voor schaduwrijke plekken met parasols, bomen of schaduwdoeken. Natuurlijk moet je ze dan op zonnige dagen ook nog steeds goed insmeren met zonnebrandcrème.

Speeltoestellen

Kinderen vinden speeltoestellen geweldig. Kies voor veilige en duurzame speeltoestellen en plaats deze op een zachte ondergrond zoals gras of rubberen tegels om eventuele valpartijen op te vangen.

Waterveiligheid

Als er water in de buurt is, zoals een vijver, zwembad of zelfs maar een emmer met water, let er dan op dat kinderen hier niet ongecontroleerd bij kunnen komen. Plaats bijvoorbeeld een hekwerk rondom de vijver en houd toezicht als kinderen in de buurt zijn. 

Planten

Planten kunnen een geweldige toevoeging zijn aan een kindvriendelijke tuin, maar zorg ervoor dat je de juiste planten kiest. Kleine kinderen stoppen nu eenmaal dingen in hun mond. Vermijd daarom giftige planten. Als je nieuwe planten gaat kopen, vraag dan bij het tuincentrum voor advies. Wat wel een goed idee is? Bessenstruiken, fruitbomen en eetbare planten. Het is ook voor je kinderen, en voor jezelf, leuk om een moestuin aan te leggen. Daarnaast is dit ook nog eens educatief.

Vogelhuisjes en insectenhotels

Dieren kunnen een geweldige toevoeging zijn aan een kindvriendelijke tuin. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een vogelhuisje of een insectenhotel. Zo kunnen kinderen op een speelse manier leren over verschillende soorten dieren en hun leefomgeving.

Opruimen

Zorg ervoor dat de tuin opgeruimd is en er geen scherpe of gevaarlijke voorwerpen rondslingeren. Laat kinderen opruimen na het spelen om hen te leren verantwoordelijk te zijn voor hun omgeving.

Kindvriendelijke zitplekken

Creëer een plek in de tuin waar kinderen kunnen zitten en ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld een kleine picknicktafel zijn of een zachte zitplek met kussens en dekens. Zorg ervoor dat de zitplek veilig en comfortabel is voor kinderen en dat ze zich er gemakkelijk kunnen vermaken.

Creatieve hoeken

Moedig creativiteit aan door een speciale hoek in de tuin te creëren waar kinderen kunnen schilderen, tekenen of knutselen. Zet bijvoorbeeld een kleine tafel neer en vul het met knutselmaterialen en verf. Kinderen kunnen hier creatief aan de slag gaan en hun verbeelding de vrije loop laten.

Onderhoud van de tuin

Houd je tuin goed bij en opgeruimd. Dit betekent regelmatig snoeien van planten en bomen, het verwijderen van onkruid en het bijhouden van het gazon. Door de tuin goed te onderhouden, blijft het een veilige en mooie plek voor kinderen om te spelen.

Het is belangrijk om je tuin kindvriendelijk te maken om ervoor te zorgen dat kinderen veilig kunnen spelen en zich kunnen vermaken. Met deze tips gaat je dat lukken en kunnen je kleintjes lekker genieten. Heb je nog geen kindvriendelijke tuin en weet je niet waar je moet beginnen? Roep dan de hulp in van Geerts & Groenendaal. Dit hoveniersbedrijf denkt graag met je mee en verwerkt al je wensen in je droomtuin. Ze leggen al meer dan 10 jaar tuinen aan voor honderden tevreden klanten. Lees ook zeker de reviews op hun website.