Hoe kies je de juiste verlichting?

Verlichting kies je niet zomaar. Een goede lamp is namelijk veel meer dan een simpele knop aan de wand. Je gebruikt verlichting niet alleen om ’s nachts een hand voor ogen te kunnen zien, maar ook om bijvoorbeeld je woonkamer wat op te fleuren, een warme gloed in de keuken te creëren, of het kunnen uitvoeren van jouw hobby tot in het diepst van de nacht. Zo zijn er dan ook verschillende soorten verlichting verkrijgbaar, allen met een specifiek doel. Je hebt natuurlijk de simpele tafellampen en sta lampen, voor naast de bank of in de eetkamer. Maar er zijn ook specifiekere soorten, zoals daylight lampen of bouwlampen. Deze zijn speciaal ontworpen om jou verlichting te bieden bij specifieke taken.

Welke lamp gaat waar?

Als je twijfelt over de plaatsing van jouw verschillende lampen, is het verstandig om eerst te bepalen wat je van de lamp verlangt, en waarvoor je hem gebruiken gaat. Zo zijn er verschillende doeleinden voor verlichting, waarvoor de ene lamp weer beter is dan de andere. Ten eerste is er de basisverlichting. Dit is het soort licht dat je in de hal hangt of in de badkamer. De lamp is in dit geval niet bedoeld voor het creëren van sfeer of een goede werkruimte, maar simpelweg voor verlichting an sich. Verder heb je nog sfeerverlichting en accentverlichting. Die eerste is bedoeld voor het generen van warmte en gezelligheid, denk bijvoorbeeld aan tafellampen of stallampen met een dimmer. Met de tweede kun je een schilderij of foto extra nadruk geven. Een rij met spotjes volstaat.

Taakverlichting

Een andere soort verlichting is taakverlichting. Waar de bovenstaande soorten verlichting met name een bepaalde atmosfeer creëren, of in ieder geval invloed hebben op hun directe omgeving, is taakverlichting het soort lamp dat je daadwerkelijk gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bureaulampen of daylight lampen. Deze lampen kun je gebruiken voor het werken achter je bureau, het maken van schilderijen of het klussen en sleutelen aan een werkbank.