Hoe ga je om met overlast van je buren?

Sommige mensen hebben te maken met overlast buren. Hoe vervelend het ook is, je zal zelf de eerste moeten zijn die actie gaat ondernemen. Misschien heb je nauwelijks contact met de buren en dan kan het wel eens lastig zijn zo die eerste stap, maar het is wel het proberen waard. Geef aan waar je tegenaan loopt en hopelijk kunnen zij er dan rekening mee houden. Helaas is het niet altijd zo eenvoudig op te lossen, soms houden buren er geen rekening mee en blijft de overlast aanhouden. Wat kun jij er dan nog aan doen? Informeer eens bij je buren of dat zij er ook last van hebben en bekijk samen wat je er nog aan kunt doen. Je zou samen een dossier op kunnen bouwen met wanneer je overlast hebt van de buren. Geef dit bij de buren ook aan zodat zij dit weten (dit zou voor hen misschien wel een reden kunnen zijn om er wel rekening mee te houden). 

Overlast buren is vervelend

Bij overlast buren kan het erg hinderlijk zijn. Misschien lig je net in bed en begint de harde muziek weer, in het weekend misschien wel langer dan doordeweeks. Geen pretje als je weer vroeg je bed uit moet en zo niet in slaap kunt vallen. Daarom is het beter dat je het bespreekbaar maakt of andere stappen onderneemt als zij er niets aan doen. Niemand heeft zin in ruzie, maar het is wel fijn als je gewoon rustig kunt slapen, een boek kunt lezen of wat anders kunt doen. Overlast hoort niemand te veroorzaken dus kijk het even aan en als het te erg wordt dan onderneem je actie. Ga rustig in gesprek, spreek vanuit jezelf en geef aan waar je tegenaan loopt. Probeer rustig te blijven en niet verwijtend te zijn, dan heb je de grootste kans wat te kunnen bereiken met het gesprek.   

Onrechtmatige geluidshinder

Wanneer je te veel last hebt van de blaffende hond(en) van je buren of de buren zelf kun je juridisch gezien onrechtmatige geluidshinder aankaarten. Dit doe je als volgt:

Om bewijs te verzamelen, is een geluidsmeting in de woning nodig. Omdat het voor een rechter lastig is om te beoordelen of iets nou écht overlast is, haakt deze in de praktijk aan bij objectieve normen, zoals geluidsmetingen die door een akoestisch deskundige tijdens de nachturen worden uitgevoerd.