Hoe blijft de kleur van kleding beter behouden?

Het blijft het meest lastige van de was doen: kleding voor een langere tijd zijn kleur laten behouden. Witte kleding wordt snel grauw of krijgt bruine vlekken, zwarte kleding vergrijst en felle kleuren worden dof. Je kunt dit voorkomen! In deze blog lees je waar je op moet letten bij het wassen van witte, zwarte en bonte kleding om de kleur zo goed mogelijk te behouden.

Bonte kleding

Het is verstandig om witte en zwarte kleding apart van elkaar en andere kleuren te wassen. Die ‘kleuren’ zijn namelijk erg kwetsbaar en vervagen snel. Bonte was bestaat uit was van verschillende kleuren die je bij elkaar in de wasmachine kan stoppen. Omdat dit verschillende kleuren zijn, heb je wasmiddel nodig dat de kleuren goed in het kledingstuk laat zitten, waardoor het niet gaat uitlopen of vermengen. Was daarvoor zoveel mogelijk met koud water en was de kleding binnenstebuiten. Wasmachines hebben vaak een speciaal wasprogramma voor fijne was. Die kan je het beste hiervoor gebruiken. Soms is het handig om donkere van lichte kledingstukken te onderscheiden. Lopen de kleuren toch een beetje uit, dan is dat minder erg.

Witte kleding

Iedereen heeft wel een wit shirtje dat er niet meer zo fris uitziet, doordat het vergeeld is. Dat is erg zonde en hoeft niet nodig te zijn als je de kleding goed behandelt. Gebruik daarvoor bij het wassen altijd waspoeder dat speciaal gemaakt is voor witte was. Waspoeder is efficiënter dan vloeibaar wasmiddel en het bevat bestanddelen die de was bleken. In waspoeder voor gekleurde was, zitten die niet. Is de kleding toch nog aan het vergelen? Voeg dan een eetlepel soda toe aan de waspoeder. Dat werkt namelijk ook als een soort bleekmiddel. Of laat het witte kledingstuk in kokend water met citroensap weken. Dat maakt de was weer wit en verwijdert vlekken.

Zwarte kleding

Zwarte kleding heeft de meeste kans om zijn kleur te verliezen. Het wordt namelijk al gauw grijs. Om dat te voorkomen was je zwarte kleding enkel met andere zwarte kleding. Je kunt het ook het beste op gewicht sorteren, waardoor je een kwetsbaar zwart blouseje en een zwarte jeans niet met elkaar wast. Dat kan namelijk zorgen voor schuring, wat de kleur doet vervagen en de kwetsbare kleding zal beschadigen. Was zwarte kleding altijd binnenstebuiten en op de laagste temperatuur. Doe dat met vloeibaar wasmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor zwarte kleding, want waspoeder lost slecht op in koud water. Je zou ook een scheutje azijn, 120 gram zout of zelfs twee kopjes espresso eraan kunnen toevoegen. Azijn fixeert namelijk de kleur en werkt als een natuurlijke wasverzachter. Zout voorkomt dat verf doorloopt, wat vooral erg handig is wanneer je de kleding voor het eerst wast. Door Espresso aan het spoelprogramma toe te voegen, wordt de kleur van donkeren stoffen versterkt.

Algemene tips

Er zijn ook nog een paar tips die gelden voor alle soorten en kleuren was. Zo is het verstandig om jouw kledingstukken alleen te wassen als ze echt vies zijn. Zit er enkel een vies geurtje aan? Dan kan je het ook stomen. Siemens wasmachines hebben daarvoor bijvoorbeeld Siemens sensoFresh. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van water, waardoor kleuren en de kleding zelf niet worden aangetast. Volg daarnaast altijd de wasvoorschriften op, was op een zo laag mogelijke temperatuur en leg de kleding binnenstebuiten in de wasmachine.