Een vaste trap op de plek van je vlizotrap

Als je een vaste trap wilt gaan maken op de plek van je vlizotrap, dan kunnen er wat uitdagingen zijn. Zo is het trapgat vaak klein en zat de vlizotrap er waarschijnlijk omdat de trap anders in de weg zou staan. Het zoeken naar een vaste trap zonder al te veel te veranderen is een zware zoektocht, wij gaan je proberen te helpen.

Molenaarstrap

Wanneer je de trap gaat plaatsen zonder het trapgat aan te passen, dan kom je al snel terecht bij een molenaarstrap of ruimtebesparende trap. Een molenaarstrap is een rechte trap, maar dan met een steile hellingshoek. Een luie rechte trap heeft een hellingshoek rond de 40 – 45 graden. Hoe meer graden de hellingshoek, hoe steiler de trap. Een molenaarstrap heeft een hellingshoek vanaf 50 graden, maar er zitten er ook tussen van 70 graden. Dit is dan bijna een ladder. Molenaarstappen zijn vaak vurenhouten trappen, maar kunnen ook uitgevoerd zijn in beukenhout ook eikenhout.

Ruimtebesparende trap

Zoals al benoemd is, is de ruimtebesparende trap ook een goede optie als je het huidige trapgat zou willen behouden. Ruimtebesparende trappen heb je vaak in een combinatie van metaal en hout. Heb je er een met metaal, dan is het frame modulair. Dit wil zeggen dan je hier zelf nog een beetje mee kunt draaien of in en uitschuiven om de trap passend te maken.

Wenteltrap

Dit is een trap waarbij de treden om een centrale paal draaien. Hierdoor neemt de trap op de grond minder ruimte in. Echter paste deze vaak niet in het trapgat van een vlizotrap, dus dan moet dit gat aangepast worden.

Conclusie

Denk eerst na of je je huidige trapgat wilt behouden. Dit maakt de zoektocht beperkter, maar makkelijker. We hopen dat deze blog wat meer duidelijk heeft gemaakt in de zoektocht naar jouw nieuwe trap.