Dit moet je weten over optrekkend vocht

Optrekkend vocht

Vooral in oudere woningen kan overlast ontstaan door optrekkend vocht. Dit houdt in dat vocht uit de grond zich via de muren naar boven trekt. Vandaar dat het optrekkend heet. In de grond zit natuurlijk water en dus vocht. Dat kan in muren trekken als een gebouw verouderd is of simpelweg lang geleden gebouwd is. Tegenwoordig worden maatregelen genomen om optrekkend vocht in muren van nieuwbouw te voorkomen, maar dit is niet altijd het geval geweest.

Herkennen

Het vervelende aan optrekkend vocht is dat je het pas laat kan ontdekken en je niet altijd direct kunt zien of je te maken hebt met optrekkend vocht. Je kunt natuurlijk bedenken of de fundering van je woning oud of verouderd is en soms worden vochtplekken zichtbaar. Dat is een relatief duidelijke indicatie van eventueel optrekkend vocht. Door een specialist in te schakelen om een analyse uit te voeren weet je zeker of je hiermee te maken hebt of met een ander vochtprobleem.

Gevolgen

Er zijn risico’s en gevolgen van vochtproblemen bij optrekkend vocht. Houten constructies zoals vloeren, plinten of kozijnen kunnen bijvoorbeeld aangetast worden door het vocht en gaan rotten en zelfs helemaal verrot gaan. Behang, verf of stuc zal afbladderen of loslaten door vocht. Ook vloerbedekking of laminaat kan loskomen of bol gaan staan. Daarnaast leidt vocht tot schimmels en vochtigheid in huis. Dat is weer schadelijk voor je gezondheid.

Oplossingen

Vaak wordt optrekkend vocht opgelost door muren te injecteren. Zo zijn ze weer beter bestand tegen het vocht. Hoewel dit een veel voorkomende oplossing is, is dit niet per se de beste oplossing in iedere situatie. Daarom is het zaak een specialist in te schakelen die de oorzaak kan duiden en hierbij een passende oplossing vindt. Dit is een kwestie van maatwerk. Daarom is het van belang dat je er een expert bij betrekt met de juiste vakkennis.