Dit moet je weten over de bouwstaalmat

Heb je het over een bouwstaalmat dan zie je het met name toegepast worden bij gewapende vloer- en betonwanden. Ook zie je de bouwstaalmat terug in prefab elementen, voegwapening, randwapening, boven- en onderwapening. Er zijn tegenwoordig een groot aantal bouwstaalmatten te vinden in Nederland en elk heeft zo z’n voor- en nadelen. Zo heb je de standaard matten, letter matten, speciaal matten en gegalvaniseerde matten. Een kort overzicht van de verschillende bouwstaalmatten.

De standaard matten

De standaard matten hebben een efficiënte laslengte. Dit betekent dat deze matten zowel aan de brede als lange zijde zijn voorzien van laslengtes, ook wel stekken genoemd. Deze laslengtes zorgen ervoor dat de matten goed op elkaar kunnen worden aangesloten. Eén van de grote voordelen van standaard matten is dat er geen dubbele wapening nodig is en dat het vloerveld er een stuk vlakker uit ziet. Kijk je naar matten die BEC gecertificeerd zijn dan voldoen deze altijd aan de Europese normen, Eurocode 2. Deze matten zijn het meest verkocht van Nederland.

De speciaal matten

Kijk je naar speciaal matten dan zijn deze speciaal uitgewerkt voor een bepaald project. De mogelijkheden bij deze speciaal matten zijn letter oneindig te noemen en hebben normaal gesproken afmetingen van 12 meter op 3.25 meter. Je kunt met deze special matten dus heel wat oppervlakte mee bedekken. Het hangt van de doeleinden af, maar special matten worden op een andere manier gemaakt en als het nodig is aangepast. Deze matten kunnen dus in principe gezien worden als maatwerk waarbij altijd rekening wordt gehouden met het doel. Daarnaast spelen factoren zoals locatie van bouwwerkzaamheden en toepasbaarheid een grote rol.

De letter matten

Letter matten zijn eigenlijk gebogen matten. En deze gebogen matten bieden een aantal interessante voordelen. Je kunt er heel wat kosten mee besparen, omdat het om goedkoper materiaal gaat. Daarnaast heb je er ook minder arbeid aan en kost de productie een stuk minder als je het gaat vergelijken met andere matten. Daarnaast bieden letter matten heel wat comfort en zijn helemaal volgens de vereiste voorwaarden. Letter matten zijn één van de meest gebruikte bouwstaalmatten in Nederland en daardoor bijna overal te koop.

De gegalvaniseerde matten

De meeste duurzame keuze zijn ongetwijfeld de gegalvaniseerde matten. Men noemt dit ook wel draadmatten of betongaas. Ze worden uit een blanke draad gemaakt en na het lassen worden de matten gegalvaniseerd. Dit geeft al gevolg dat ze roestarm worden en daardoor een stuk langer meegaan. Dit geldt zelfs bij weersomstandigheden zoals sneeuw en regen. Gegalvaniseerde matten zijn erg populair onder particulieren en zie je vaak terug bij schuttingen.