Denk aan veiligheid bij het kiezen van kozijnen

Kozijnen zijn niet alleen van invloed op isolatie en vormgeving, maar ook op veiligheid. Bij het voorkomen van inbraken is het van cruciaal belang dat de kozijnen die jij kiest van het juiste materiaal zijn gemaakt. Ook moeten de kozijnen die je uiteindelijk kiest voor jouw huis door een goede en bekwame professional gemonteerd zijn. Zowel ramen als deuren vormen toch de ingangen in jouw pand, en dienen daarom van een goede kwaliteit en stevigheid te zijn. In totaal zijn er vier verschillende materialen die voor het maken van kozijnen worden gebruikt. Er is staal, één van de stevigste soorten, maar tevens de duurste. Er is hout, verreweg het zwakste, maar ook de meest traditionele. Dan is er natuurlijk nog kunststof, ijzersterk en goedkoop. En als laatste zijn er aluminium kozijnen, die even sterk zijn als staal en daarbij ietsje goedkoper.

<Het materiaal

Zolang je je kozijnen laat monteren door iemand met de juiste werkervaring en een bekwame hoeveelheid vakmanschap, zijn de kozijnen vrijwel altijd passend en op maat. Het belangrijkste is daarom het kiezen van het materiaal. Je dient natuurlijk te overwegen of de kozijnen die je kiest bij het uiterlijk van jouw huis passen, maar als het op inbraakpreventie aankomt, telt alleen de stevigheid van het materiaal. Hout is het zwakste materiaal, en daarmee ook het minst bestand tegen potentiële inbrekers. Staal, aluminium en kunststof zijn daarentegen vrijwel hetzelfde qua sterkte. Van kunststof kozijnen werd nog wel eens geloofd dat ze zwak en buigbaar waren. Vroeger, toen kunststof nog redelijk nieuw was, was dit ook een tijdje zo, maar tegenwoordig is kunststof dermate ontwikkeld dat het net zo sterk is als zijn concurrenten.

tot ‘slot’

Als laatste is het belangrijk goede sloten te kiezen voor jouw ramen en deuren. Sloten koop je uiteraard bij een slotenmaker. Let er wel op dat je een slotenmaker kiest die te vertrouwen is. Het komt nog wel eens voor dat slotenmakers gigantische hoeveelheden geld vragen, aangezien het beroep slotenmaker niet beschermd is door de keuringsdienst van waarden. Als je weet wat voor sloten je kopen gaat, kun je met de leverancier van jouw kozijnen bespreken hoeveel ruimte erover gelaten dient te worden in de kozijnen. Op deze manier kunnen de sloten gemakkelijk worden bevestigd.