De voordelen van een elektrische haard op een rijtje

Wij Nederlanders zijn dol op gezelligheid. Omdat het weer in ons koude kikkerlandje doorgaans de wensen overlaat zoeken we deze gezelligheid vaak binnen op. Met familie of vrienden rond een vorm van vuur zitten is een van de belangrijkste manieren om dit te doen. Dit is niks nieuws. In de tijd dat wij nog als jagers en verzamelaars door de wildernis trokken was vuur het belangrijkste middel om geborgenheid te creëren. Het geeft warmte, licht en veiligheid. 

Veel moderne huizen beschikken echter niet meer over een open haard, en een kampvuurtje stoken middenin de huiskamer lijkt me ook geen goed idee. Dit is niet alleen zonde van je nieuwe tapijt, het is ook niet bepaald veilig. Veel moderne huiskamers zijn hierdoor kil en kaal. Doodzonde denken wij, want het is nog steeds mogelijk om deze gezelligheid in huis te halen doormiddel van (nep)vuur. Hoe? Met een elektrische haard. 

Wat is een elektrische haard?

Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar weet je niet precies wat het is. We leggen het graag aan je uit. Een elektrische haard is een sfeerhaard die een simulatie van vlammen geeft door bijvoorbeeld ledverlichting en/of waterdamp. Hierdoor lijkt het alsof je vlammen ziet dansen, zonder dat er daadwerkelijk vuur aan te pas komt en er iets in brand staat. Desalniettemin geeft het wel het gezellige gevoel van echt vuur. 

De voordelen van elektriciteit ten opzichte van hout

Misschien vraag je je af waarom je voor een elektrische haard zou kiezen en niet voor een traditionele openhaard met blokken hout en echt vuur? Uiteindelijk is de keuze natuurlijk aan jou, maar er zijn een aantal voordelen van een elektrische haard die we graag even toelichten. Allereerst is het een stuk veiliger. Geen vuur betekent geen brandgevaar (zolang je alles goed monteert en aansluit). Kinderen en je hond of kat kunnen zich dan ook niet per ongeluk branden aan de hete vlammen.

Daarnaast is het aansluiten bij veel modellen kinderspel. Voor een ouderwetse haard heb je een complete schoorsteen nodig die ook nog eens regelmatig onderhouden moet worden. Een elektrische haard steek je in het stopcontact en je kunt ervan genieten. Easy peasy! 

Tot slot is het goed om te benoemen dat je met een haard op elektriciteit altijd de volledige controle houdt. Je zet hem aan zodra je ervan wil genieten, en uit zodra je je bed gaat opzoeken. Een standaard haard moet eerst aangestoken worden, en kan nog lang blijven smeulen met alle risico’s van dien. Kortom: kies je voor gemak, dan kies je voor elektriciteit. 

Hoe echt ziet nep vuur eruit?

Leuk al die praktische voordelen, maar het oog wil ook wat! Natuurlijk, de allergoedkoopste elektrische haarden lijken bij lange na niet op echt vuur. Maar als je iets meer durft uit te geven wordt het vuurbeeld al snel behoorlijk realistisch. De technieken zijn vol in ontwikkeling en blijven verbeteren. Hierdoor zijn sommige kunstmatige vlammen niet meer van echt te onderscheiden. Kijk bijvoorbeeld eens naar haarden met waterdamp of zelfs hologrammen. Naar ons idee combineren deze haarden het beste van beide werelden.

Uiteindelijk is de keuze aan jou of je voor een traditionele open haard, een bio-ethanol haard of een elektrische haard gaat. Je weet nu in ieder geval wel wat de voordelen zijn om een goede afweging te kunnen maken. We wensen je alvast veel gezellige avondjes toe!