De voor en nadelen van een dompelpomp op een rijtje

Een dompelpomp, een pomp die je onderwater houdt waardoor het water automatisch wordt weggepompt. Een geweldige uitvinding maar toch heerst er vaak de vraag, wat zijn nu de voordelen van dit product en bestaan er ook nadelen? In deze blog neem ik je mee in de wereld van dompelpompen zodat jij precies wat een dompelpomp is en hoe je deze moet gebruiken.

Voordelen Dompelpomp

Aanzuiging

Dompelpompen hoeven niet aangesloten te worden aan een zuiger, de pomp is volledig zelf aanzuigend. De reden hiervoor is omdat de te verpompen vloeistof aan de oppervlakte wordt verwerkt.

Cavitatie

Omdat ze volledig ondergedompeld zijn, zijn dompelpompen niet vatbaar voor cavitatie. Dit kan een probleem zijn bij centrifugaalpompen en andere typen verdringerpompen.

Efficiëntie

Wanneer een pomp ondergedompeld is, is er positieve vloeistofdruk bij de inlaat van de pomp. Deze toestand kan de efficiëntie verhogen omdat er minder energie nodig is om vloeistof door het vloeistofpad van de pomp te verplaatsen.

Geluid

Omdat dompelpompen worden ondergedompeld (zoals de naam al zegt) zijn deze pompen in de meeste gevallen erg stil.

Nadelen van een dompelpomp

Toegankelijkheid: Dompelpompen zijn vaak niet gemakkelijk toegankelijk voor routine-inspectie of onderhoud, vooral bij toepassingen met diepe putten. Dit maakt het uitvoeren van preventief onderhoud moeilijk en in veel toepassingen laten gebruikers de pompen draaien totdat ze defect raken en moeten worden vervangen.

Corrosie: Langdurige blootstelling aan een vloeistof van welke soort dan ook zal leiden tot corrosie. Dompelpompen worden vaak gebruikt om vloeistoffen te verwerken die bijtend en schurend zijn. Vooral afdichtingen zijn gevoelig voor corrosie, wat leidt tot lekkage en schade aan de motor. Om corrosie tegen te gaan moeten deze pompen van corrosiebestendig materiaal zijn gemaakt, waardoor ze duurder kunnen zijn dan andere typen pompen met dezelfde capaciteit.

Waar haal ik een dompelpomp?

Dompelpompen zijn in allerlei soorten en maten te op het web te vinden. Een bekende en hoogkwalitatieve aanbieder van dompelpompen is Verwarming-shop-online. De aanbieder heeft jaren ervaring en weet alle vragen te beantwoorden omtrent dompelpompen. Dus ben jij op zoek naar een dompelpomp om jou waterprobleem op te lossen? Contacteer dan de experts van verwarming-shop-online.