De mogelijkheden van duurzame raambekleding in je woning

We zijn op weg naar een duurzame samenleving. Dit gaat niet vanzelf, het gaat ook niet altijd zoals gepland. Wat betreft de beslissingen die de regering neemt hebben we niet zoveel invloed, op de verkiezingen na dan. Wat we zelf in huis doen gelukkig wel. Daarom kiezen we massaal voor zonnepanelen, warmtepompen en andere duurzame oplossingen. Heb je ook al aan de raambekleding gedacht? Daar is ook veel winst te behalen wat betreft duurzaamheid. En dan hebben we het echt niet alleen over energiebesparing. Laten we de mogelijkheden van duurzame raambekleding eens wat nader bekijken.
Raambekleding als isolatie?
Als je in een woning met triple glas woont, dan zit je er letterlijk en figuurlijk warmpjes bij. Helaas wonen de meeste mensen in woningen met hooguit dubbel en vaak zelfs enkel glas. Zomaar eventjes de ruiten vervangen is kostbaar, in een huurwoning heb je niet eens een vrije keuze. Dan kan isolerende raambekleding voordeel bieden. Het is geen vervanging van woningisolatie, het kan zeker bij woningen met slechte isolatie toch voordeel bieden. Een rolgordijn bijvoorbeeld, deze strakke laag creëert een buffer tussen het venster en de ruimte. Met name een rolgordijn op maat kan zeker verschil maken om koude tocht tegen te houden. Plissegordijnen isoleren op een andere wijze. De duette uitvoering met honingraatstructuur heeft een aantal ‘luchtkamers’. En die fungeren als een buffer tussen binnen en buiten. Nee, het biedt niet de energiewinst die je met triple glas zult ervaren, maar alle beetjes helpen. Dat je ook nog eens mooie gordijnen hebt hangen is uiteraard een mooi voordeel.
Bij woningisolatie wordt vooral gelet op het behouden van warmte, de meeste woningen in het deel van de wereld waar wij wonen zijn ontworpen om hitte vast te houden. Maar met de hittegolven van de laatste jaren is het duidelijk dat deze wijze van bouwen niet meer volstaat. We kunnen de gevels niet even vervangen, het is wél mogelijk om raambekleding in te zetten als zonwering. Door op zonnige dagen de gordijnen dicht te laten kun je de temperatuur in de woning met enkele graden verlagen zonder airco te gebruiken. Daarnaast bespaar je het interieur tegen verkleuring omdat UV-licht veel schade kan berokkenen. Niet alleen voor je huid maar ook voor meubilair. Met elektrische raambekleding zoals die van Somfy kun je op ieder moment van de dag de gordijnen openen of sluiten, dus niet alleen in de ochtend en avond. Je kunt timers instellen zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt.
Kwaliteit is duurzaam
Duurzame producten zijn doorgaans ook duurder in aanschaf. Dit kan zijn omdat er gebruik wordt gemaakt van verantwoorde materialen, gemaakt onder betere arbeidsvoorwaarden etc. Daarnaast is het ook gewoon vaak een kwestie van kwaliteit. Een set budget gordijnen zal sneller slijten, kwalitatief goede producten gaan veel langer mee. Let dus niet zo op de prijs, maar meer op de prijs- kwaliteitsverhouding. Dat is makkelijk praten als je veel kosten elders moet maken, toch moet je raambekleding zien als investering op de toekomst. Wist je bijvoorbeeld dat elektrisch bedienbare gordijnen gemiddeld genomen langer meegaan? Dit ligt eigenlijk voor de hand; het materiaal vervuilt minder snel, zal minder uitrekken en de kans op scheeftrekken of andere zaken is veel kleiner.
Huisautomatisering helpt je verder
Een duurzame woning is ook een slimme woning. Het is niet voor niets dat er steeds meer slimme thermostaten verkocht worden. Zonnepanelen op het dak, een zelflerende thermostaat die zorgt voor een energie efficiënte verwarming en een app om jouw energieverbruik bij te houden. In plaats van gloeilampen gebruik je LED lampen. Indien mogelijk met een sensor die niet alleen de verlichting inschakelt wanneer je de kamer in loopt, maar ook vanzelf uitschakelt als je de ruimte weer hebt verlaten. Ramen en deuren staan niet onnodig open want daar heb je sensoren geïnstalleerd. Niet alleen om koude wind in huis te voorkomen, maar ook als inbraakpreventie. En vergeet ook hier de mogelijkheden van duurzame raambekleding niet.
Elektrische gordijnen zoals de PoweredBlinds van Somfy openen en sluiten op commando. Met een knop, een afstandsbediening, een app of als je smart speakers hebt met je stem. Somfy gordijnen kun je overigens ook openen door er met je handen in de buurt te komen. Gordijnen ‘swipen’, dat is wel heel modern natuurlijk! Omdat het doorgaans vrij voorspelbaar is wanneer de gordijnen openen en sluiten kun je dit natuurlijk ook automatiseren. Je kunt dit koppelen aan zonsopkomst en zonsondergang, of met een timer. Niet alleen helpt dit met een duurzame leefstijl en zal het jouw wooncomfort verhogen, het is ook een vorm van inbraakpreventie wanneer je niet thuis bent.