De 3 belangrijkste soorten matrassen

Begrijpen hoe de beste matrassen zijn opgebouwd is uiterst belangrijk voor wie op zoek is naar de perfecte matras.

Natuurlijk passen niet alle matrassen netjes in deze 3 categorieën – neem bijvoorbeeld Purple en haar gepatenteerde Purple Grid. Zelfs de meeste traditionele lattenbodems hebben tegenwoordig een soort doorgestikt top schuim. Daarom vinden we het nodig om te verduidelijken wat we met elk van deze matrastypes bedoelen.

Elk van deze categorieën wordt uitsluitend gedefinieerd door de ondersteunende basislaag. De onderste laag van een binnenveringsmatras bestaat bijvoorbeeld uit metalen veren of spiraaltjes. Schuimmatrassen liggen op een dichte schuimlaag en hybride matrassen liggen op een combinatie van schuim en pocket spiralen.

Binnenveringmatrassen

Een typische binnenvering matras kopen bestaat uit relatief weinig lagen. Meestal is er een laag veren, met in de toplaag doorgestikt schuim, hoewel er ook extra lagen kunnen zijn. Eurotops en pillowtops zijn hiervan een goed voorbeeld, omdat ze beide een extra laag top schuim toevoegen.Doorsnede Diagram van een binnenveringsmatras

Binnenveringmatrassen voelen doorgaans het best aan en bieden de sterkste ondersteuning aan de randen. Als u op een binnenveringsmatras ligt, duwen de veren tegen u aan. Dit geeft de matras die veerkracht.

Diezelfde veren geven een binnenveringmatras ook de beste rand ondersteuning, wat betekent dat u de matras niet voelt wegzakken of vouwen als u te dicht bij de rand van het bed komt. Samen maken deze eigenschappen het gemakkelijker om met een binnenveringmatras van slaaphouding te veranderen en in en uit bed te stappen.

Deze eigenschappen hebben echter ook een paar nadelen. Het nadeel van het hoge reactievermogen van de binnenvering is dat bewegingen vaak te gemakkelijk worden overgedragen op uw partner, waardoor diens slaap wordt verstoord. Bovendien zijn binnenveringmatrassen meestal niet de beste om zich aan te passen aan de rondingen van uw lichaam. Ze bieden dus vaak minder drukontlasting dan andere soorten matrassen.

Schuimmatrassen

Hoewel ze al enkele decennia bestaan, worden schuimmatrassen tegenwoordig steeds populairder. Met de opkomst van de matras-in-een-doos markt en merken als Nectar zijn schuimmatrassen betaalbaarder en toegankelijker geworden dan ooit tevoren. Hoewel niet alle schuimmatrassen gelijk zijn, is de constructie van schuimmatrassen meestal het eenvoudigst.

De meeste schuimmatrassen hebben meerdere lagen schuim, oplopend in dichtheid, van boven naar beneden. Op zijn minst zijn er minstens drie lagen: een top schuim, een kern schuim en een bodem schuim.

Voor de verlichting van drukpunten (waar uw gewicht het dichtst op de matras is verdeeld, zoals uw heupen, schouders, bovenrug, enz. Schuimmatrassen bieden doorgaans ook de beste beweging isolatie, wat nuttig kan zijn als u naast een lichte slaper slaapt.

Een nadeel is dat schuimrubber ook het minst responsief is. Als u moeilijk in en uit bed stapt of een beperkte mobiliteit heeft, kunnen schuimrubberen matrassen u het gevoel geven dat u te ver in de matras wegzakt. Schuimmatrassen bieden doorgaans ook minder rand ondersteuning dan andere matrassoorten.

Hybride matrassen

Hybrid matrassen zijn het nieuwe type. Bij dit type matras zijn er meestal pocket spiralen ingeklemd tussen een dicht bodem schuim en een comfortabel top schuim. In tegenstelling tot de spoelen in een binnenveringmatras zijn deze pocket spiralen (ook wel ingekapselde spiralen of gewikkelde spiralen genoemd) afzonderlijk in stof gewikkeld en niet met elkaar verbonden. dwarsdoorsnede van een hybride matras

De meeste hybride ontwerpen proberen de verschillende voor- en nadelen van schuimmatrassen en binnenveringmatrassen glad te strijken. Daardoor bieden ze meestal een goed compromis tussen de voor- en nadelen van elk. De hoogtepunten zijn misschien niet zo hoog, maar de dieptepunten zijn ook niet zo laag.

Dankzij de extra schuimlagen bieden hybride matrassen doorgaans een betere beweging isolatie en drukontlasting dan binnenveringmatrassen. En dankzij de pocket spiralen zijn ze over het algemeen responsiever en hebben ze een betere rand ondersteuning dan schuimmatrassen.