Bescherm je vloer tegen brand!

Als je een houtkachel hebt, is het uiterst belangrijk om je vloer, en indirect je hele huis, te beschermen tegen brand. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje, en het kan erg gevaarlijk zijn als je een keertje niet goed oplet. Daarom is een vloerplaat kachel een belangrijke en benodigde aanschaffing voor iedereen met een houtkachel. Hiermee bescherm je jouw vloer tegen mogelijke vonken die van de kachel af komen. De hitte van een kachel kan zo gemakkelijk iedere vloer beschadigen en dit wil je natuurlijk zo goed mogelijk voorkomen.

Wat voor vloerplaat heb je nodig?

Nu je dit weet, is het belangrijk om je te verdiepen in vloerplaten. Zeker als het gaat om de specificaties die je nodig hebt voor je kachel. Het kan misschien erg verwarrend zijn als je niet precies weet hoe groot de vloerplaat kachel is die je nodig hebt. Daarom kan het alsnog verkeerd uitpakken als je per ongeluk de verkeerde maat vloerplaat aanschaft. Let hier daarom goed op! Het is belangrijk om te onthouden dat een vloerplaat kachel tenminste 30 centimeter vanaf het deurtje van de kachel uitsteekt. Om dit op te meten, is het aanbevolen om de kachel deur open te zetten en de afstand tussen de buitenkant ervan en de achterkant van je kachel te pakken. Daarnaast is het ook zeker aangeraden dat de vloerplaat tenminste 10 tot 15 centimeter uitsteekt aan de zijkanten en achterkant.

Verschillende soorten vloerplaten

Als je kachel in de buurt van een houten muur staat, is het ook goed om deze muur te beschermen tegen vonken die eruit kunnen komen. Dit kun je het beste doen door een wandplaat te gebruiken. Gelukkig is het makkelijk om een onderplaat en muurplaat te combineren. Ze zijn gemakkelijk aan elkaar te sluiten en dit is vaak ook het geval, ondanks dat het niet per se nodig is. Het is ook mogelijk om de wandplaat wat hoger te plaatsen, omdat hier al de hitte van de kachel vandaan komt. Hier wordt voor gekozen wanneer dit een mooiere uitstraling aan de kachel geeft. Beiden zijn ze echter simpel te installeren. De vloerplaat kachel kun je onder de kachel zetten door de kachel eerst op te tillen en de wandplaat wordt gemonteerd met afstandshouders. Hierdoor wordt er gegarandeerd dat jouw huis compleet wordt beschermd tegen onvoorziene ongevallen met de kachel!