5 tips voor meer rust in je hoofd

Steeds meer mensen kampen met overspannenheid en burn-out klachten. Veelal worden deze klachten veroorzaakt door verschillende dingen zoals een te hoge werkdruk, een veeleisend gezinsleven, sociale verplichtingen en het continu willen voldoen aan alle maatschappelijke verwachtingen. Psychologen hebben het er ondertussen maar druk mee. Heb jij ook het idee dat je continu door moet gaan, dat je niet stil mag staan want ‘stilstand is achteruitgang’? Zou jij ook graag wat meer rust in je hoofd willen creëren maar weet je niet goed hoe je dit het beste aan kunt pakken? Neem dan even de tijd om deze blog te lezen want hierin geven wij jou vijf tips voor meer rust in je hoofd. Lees snel verder!

Schrijf het van je af

Een eerste, hele belangrijke tip is: schrijf het van je af! Door dingen van je af te schrijven zet je het letterlijk op papier (of in je telefoon), waardoor het niet meer in je hoofd zit. Dit geldt met name voor alle dingen die je nog moet doen, de afspraken waar je aan moet denken en andere zaken die je absoluut niet mag vergeten. Vaak zijn dit zaken die in je hoofd rond blijven spoken zolang je ze niet opschrijft. Inderdaad, het kost misschien even tijd om alles op een rijtje te zetten maar het kan je een hoop onnodige energie besparen.

Focus je op datgene wat ertoe doet

Probeer je in eerste instantie alleen te focussen op die dingen die er werkelijk toe doen. Maak je vooral ook niet druk om zaken waar je überhaupt al geen invloed op hebt. Het maakt niet uit wat je doet of hoeveel energie en tijd je erin steekt, zaken waar je geen invloed op hebt hebben een uitkomst die van te voren al vaststaat. Hier kun je niks aan veranderen. En dat moet je ook niet willen! Want het kost alleen maar energie. Energie die jij veel beter kunt steken in datgene wat er wel degelijk toe doet.

Zorg voor een opgeruimd huis

Je hebt het misschien al wel vaker gehoord maar een opgeruimd huis zorgt écht voor een opgeruimd hoofd. Zorg er dus voor dat je huis netjes en opgeruimd is. Weet je niet zo goed waar je al dat speelgoed van je kind moet laten? Schaf dan een opbergmand speelgoed aan, bijvoorbeeld bij Sweet Living Shop. Zo heb je jouw woning binnen mum van tijd aan kant!

Doe mindfulness en ademhalingsoefeningen

Door mindfulness en ademhalingsoefeningen te doen, keer je even helemaal terug naar de basis, naar jouw lichaam. Met ademhalingsoefeningen kun je je hartslag omlaag krijgen en rustiger worden. En door mindfulness oefeningen te doen sta je stil bij alles wat je voelt. Hierdoor pik je sneller signalen van jouw lichaam op die anders aan je voorbij waren gegaan.

Plan voldoende tijd in voor ontspanning

En tot slot: plan voldoende tijd in voor ontspanning. Na inspanning komt ontspanning. En dat geldt ook voor jou! Wees lief voor jezelf.