5 tips voor een duurzame tuin

Een steentje bijdragen aan de natuur: ook jij kunt door aanpassingen in je tuin een handje helpen. Er zijn verschillende manieren om jouw tuin te verduurzamen, zoals een tuinplan opstellen en uitvoeren, regenwater opvangen of een moestuin aanleggen. Daarnaast heeft niet alleen de natuur er profijt van, ook profiteer je er zelf van!

Maak een tuinplan

Een tuinplan maken klinkt moeilijker dan dat het is. In een tuinplan breng je jouw tuinwensen in kaart. Verdiep je bijvoorbeeld eens in een slim ontwerp. Hiermee zorg je voor minder tuinonderhoud en ben je beter voorbereid op eventuele klimaatveranderingen. Kies daarbij voor veel groen en weinig bestrating. Hoe groener je tuin, hoe beter de waterafvoer. Daarnaast kun je het beste voor planten kiezen die in jouw tuin passen, waardoor je meer kans hebt op sterke en gezonde planten. Sterke planten zijn minder vatbaar voor ziekten en plagen en hebben minder onderhoud nodig. Zet je alle kosten meteen op een rijtje? Dan heb je bovendien inzicht in alle uitgaven. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

Gebruik regenwater voor bewatering van planten

Vang je regenwater op in een ton? Bewater hiermee zelf de planten in je tuin. In regenwater zitten veel stoffen die jouw planten en bloemen goed kunnen gebruiken. Daarnaast gebruik je geen kostbaar drinkwater, waardoor je kostenbesparend te werk gaat. Bovendien hoeft er minder grondwater gewonnen te worden, waardoor er uiteindelijk minder belasting van het riool plaatsvindt. Win-win situatie, toch?

Kies de juiste verlichting 

Als je écht wil verduurzamen is het belangrijk om apparaten te vermijden die veel stroom gebruiken. Neem de tuinverlichting eens onder handen. Een buitenlamp met sensor is een energiezuinige lamp die je tuin van voldoende licht voorziet. Deze lamp beschikt over een bewegingssensor, waardoor je de lamp zelf niet in en uit hoeft te schakelen. Dit resulteert in verlichting die niet onnodig lang aanstaat. Buiten dat hij jouw tuin verlicht, heeft hij dus ook een inbraakwerend effect. Ga je liever voor een alternatief? Een buitenlamp op zonne-energie wordt ook steeds populairder. Het zonnepaneel neemt overdag de zonnestralen op, waardoor je ‘s avonds de lamp kunt gebruiken. Al met al beter voor het milieu en de portemonnee. 

Leg een moestuin aan

Een moestuin is momenteel ontzettend populair. Doordat je je eigen groenten en fruit kweekt, help je het milieu een handje. Daarbij zijn de producten die je uit eigen tuin haalt lekkerder én gezonder dan in de supermarkt. Een moestuin is vrij eenvoudig aan te leggen. Kies een plek uit, zorg voor een geschikte grond en zaai of plant jouw favoriete fruit en groente. Goed om te weten: je hebt niet veel ruimte nodig om groenten en kruiden te verbouwen. Een plek van één vierkante meter is al voldoende!

Zelf composteren

Zie je een moestuin wel zitten? Dan is het een logische stap om zelf te composteren. Composteren is een natuurlijk proces waarbij micro-organismen organisch afval omzetten in compost. Door dit op de juiste manier te doen met je eigen tuin- en keukenafval, verklein je de afvalberg en bespaar je energie. Je verwerkt tenslotte ter plekke organisch afval uit je eigen huishouden. Hoe doe je dit? Maak eenvoudig een eigen compostbak en vul deze met afval. Wacht enkele weken en je kunt jouw grond voorzien van de juiste voedingsstoffen!

Met deze tips zorg jij ervoor dat ook de generaties na ons nog kunnen genieten van al dat moois wat de wereld te bieden heeft. En nu, aan de slag!