3 tips voor een minimalistisch interieur

Heb jij weleens gehoord van het gezegde “Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd”? Een minimalistisch, strak of modern huis betekent waarschijnlijk voor iedereen iets anders. Misschien denk jij aan een ongezellige ruimte, die bijna leeg staat. Maar wist je dat je een minimalistisch huis ook heel gezellig kan maken? Ik geef je 3 tips om jouw huis opgeruimd, minimalistisch én gezellig te maken. 

Doe overbodige spullen weg of berg ze op 

Minimalisme draait erom dat je wegdoet wat voor jou overbodig is. Heb jij een tv-meubel dat volstaat met kaarsen, foto’s, bloemen en andere spullen? Geen probleem, totdat je televisie kijkt en jij je ergert aan de spullen die eromheen staan. Heb je die kaarsen een keer gekregen van iemand en wacht je maar totdat ze opgebrand zijn? Of ligt er al een tijdje wat rommel op je eetkamertafel, waarvan je niet weet wat je ermee moet? Kijk kritisch naar de kleine spullen op jouw meubels: probeer alléén de spullen te houden die belangrijk voor je zijn. Ben je er nog niet klaar voor om spullen weg te doen? Begin eerst met het opbergen van spullen. Haal ze uit het zicht. Misschien ben je er volgende week of volgend jaar wél klaar voor.

Kies een kleurenpalet 

Om meer rust of minimalisme in huis te creëren, raad ik aan om rekening te houden met een kleurenpalet. Pak een kleurenstaal erbij en ga eens kijken naar de kleuren waar jij blij van wordt. Een minimalistisch interieur hoeft niet te betekenen dat je alleen maar gebruikmaakt van grijs, zwart en wit. ‘Minimalistische’ kleuren kan je ook mooi combineren met een opvallende kleur. Hou je van okergeel, petrolblauw, oudroze? Hartstikke mooi. Leg deze kleur dan als hoofdkleur op tafel en zoek wat rustigere kleuren erbij. Álle kleuren zijn namelijk te combineren met minimalistische tinten. Probeer hierbij rekening te houden met dat je 1, maximaal 2 opvallende kleuren gebruikt in je interieur. 

Kijk kritisch naar je interieur

Je meubels spelen een grote rol in de sfeer van je interieur. Het zijn vaak de blikvangers van jouw ruimte. Kijk kritisch naar grote meubels, zoals je bank, tafel, stoelen, maar óók deuren. Heb je heel veel kussens op de bank liggen, heb je grote eetkamerstoelen en een robuuste eettafel? Dan is de kans groot dat jouw interieur niet zo minimalistisch oogt als je zou willen. Kijk eens naar meubels die wat strakker ogen. Heb je een deur met lijsten en een sierlijk kozijn? Denk er eens over na om het kozijn eruit te halen en een strakke, stalen taatsdeur ervoor in de plaats te zetten. Heb je geen budget voor bovenstaande dingen? Ga dan weer terug naar mijn eerste tip en kijk naar de kleinere spullen die je op de grote meubels hebt staan.